Quantcast
Channel: Matbloggen » Högtider
Viewing all 12 articles
Browse latest View live

Kanelbullens dag är väl värd att fira!

$
0
0

Imorgon är det Kanelbullens Dag igen. En härlig dag, tycker jag, och givetvis ska här bakas kanelbullar! I år bakar jag dem på ”Göteborgsvis”. Göteborgskt vetebröd är lite annorlunda än vanligt vetebröd, men minst lika gott – om inte godare…

Göteborgska kanelbullar

2½ dl mjölk
2½ dl vatten
100 g jäst
Ca 17 dl (1,7 liter) vetemjöl
250 g rumsvarmt smör
3 dl socker
4 tsk stötta kardemummakärnor
½ msk salt

Fyllning:

300 g smör
2 dl socker
2 msk kanel

(Eller gör två olika sorters fyllningar, t ex en med vanilj eller kardemumma också)

Gör så här: Smula jästen i degbunken och värm mjölken till ca 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör om tills jästen löst upp sig. Arbeta in knappt 1/3 av mjölet, täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.

Rör under tiden smöret och sockret mjukt. Stöt kardemummakärnorna och värm dem tillsammans med vattnet till 37 grader. Blanda detta, samt salt, i degen och arbeta in så pass mycket mjöl att degen blir smidig och går att knåda utan kladd. Strö lite mjöl över och låt jäsa ytterligare en kvart.

Vält ut degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i två delar, kavla ut varje del till en rund platta och bred smör, socker och kanel på. Baka sen ut valfria bullar, t ex snäckor, bullar, eller vegabröd.

Vegabröd gör du så här: Rulla degplattan till en fast rulle och skär ca 2 cm breda bitar. Tryck till varje bit på mitten med en smörkniv eller liknande, så att fyllningen tittar fram på sidorna. Jäs på plåt under bakduk i ca 30 minuter och grädda i mitten av ugnen på ca 250 grader ca 10 minuter eller tills bullarna fått vacker färg. OLYMPUS DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADu som inte hinner eller har lust att baka jäsbullar kan ju prova de här snabba kanelbullarna, satta på bakpulverdeg – hastbullar som de brukar kallas.

Snabba kanelbullar

100 g smör
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1 dl strösocker
1 ägg
2 dl mjölk eller fil

Fyllning:

50 g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
1 msk kanel
Pärlsocker eller hackad mandel

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägget, mjölken och det smälta smöret och blanda ihop till en kladdig deg – gärna i matberedare. Fördela smeten i 8-10 muffinsformar och stick ner en jordgubbe i varje bulle.

Rör ihop kanelfyllningen och klicka i en sked fyllning i varje bulle. Strö över generöst med pärlsocker eller hackad mandel och grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter tills de fått vacker färg och är torra rakt igenom.


Snart är det dags för Halloween…

$
0
0

… och att tända pumpalyktor och mysa till läskiga skräckfilmer… Det är ju Halloween nästa vecka och det är då vi traditionsenligt skrämmer bort spöken och gastar och onda andar genom att skära ut lyktor i härligt orangefärgade pumpor!

En traditionell jack o'lantern utskuren av en rova. (Foto: Wikimedia Commons)

En traditionell jack o’lantern utskuren av en rova. (Foto: Wikimedia Commons)

Halloween (All Hollow’s Eve) har sitt ursprung i Irland och i den keltiska högtiden Samhain. Samhain firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började 31 oktober. Tron hos kelterna var att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under just denna natt. En av traditionerna kopplade till denna helg var att de som gick runt ute hade med sig ljusförsedda rovor med utskurna ansikten, så kallade jack o’lanterns. Enligt traditionen representerade lyktorna smeden Jack, som varit för ond för att komma in i himlen men som lurat djävulen så att han heller inte kunde komma till helvetet. Istället fick han irra runt på jorden och för att finna vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit…

Halloween firas fortfarande stort i Irland och England, men vi är nog mest familjära med det amerikanska Halloweenfirandet och med jack o’lanterns utskurna av pumpor. Vill du veta mer kan du läsa mitt inlägg från förra året. Du kan givetvis också kolla in mina dukningstips (som passar perfekt även för en stram budget!), recept och filmtips.

I början av nästa vecka får du nya, härliga recept (och filmtips) som passar för det storslagna Halloweenfirandet – och för det stillsamma Allhelgonafirandet som i Sverige firas nästa helg.

Pumpkins

 

 

Happy Halloween!

Brantevikssill – skånsk specialitet på julbordet

$
0
0

Nu är det bara en dryg vecka kvar till jul… Kan ni fatta det? Tiden går så fort, det känns som det var bara en kort tid sen förra julen. Men samtidigt känns det – i alla fall för mig – som om det gått en evighet sen dess. Förra julen var ju min första jul efter att mamma gått bort, den första julen utan någon av mina föräldrar. Det var ganska tungt, om jag ska vara ärlig. Det spelar liksom ingen roll hur gammal man är, ens föräldrar är alltid ens föräldrar, och förra julen präglades av saknad och sorg.

I år känns det som sagt bättre. Tiden läker ju både sår och sorg, och jag ser fram emot en lugn och fridfull jul med familj och vänner. Mamma – och pappa – är med mig, i form av de kära julprydnaderna, julsångerna och den goda mat som traditionellt alltid serverats i vårt hem just till jul.

Från den mysiga lilla samhället på Österlen kommer den underbara Brantevikssillen. (Foto: Wikimedia Commons)

Från det mysiga lilla samhället på Österlen kommer den underbara Brantevikssillen. (Foto: Wikimedia Commons)

De flesta av mina traditionella julbordsfavoriter hittar du här på Matbloggen, om du söker på ordet jul. Men den här underbara skånska specialiteten har jag ännu inte tipsat om:

Brantevikssill

Brantevik ligger på Österlen och den här sillen är en av de allra finaste skånska sillinläggningarna, om du frågar mig! Du behöver:

1 kg färska strömmingsfiléer

Lag

1 dl ättika, 12% 
6 dl vatten 
½ dl salt 

Nästa dag:

1 stor hackad gul lök
1 stor hackad rödlök
5 dl strösocker
2 msk grovt krossade kryddpepparkorn
2 msk krossade vitpepparkorn
2 smulade lagerblad
1 tsk citronpeppar
1 knippa finhackad dill
skalet av en halv citron
3 msk salt

Gör så här:  Dra skinnet av strömmingsfiléerna så att varje filé delas i två. Blanda ingredienserna till lagen, lägg ner sillfiléerna i den och låt stå på sval plats 1 dygn.

Ta upp filéerna och låt dem rinna av. Blanda den hackade löken med kryddor och dill. Häll i sockret och rör om.

Varva sill med krydd- och sockerblandningen i en hög glasburk och avsluta med ett lager av sockerblandningen.  Tänk på att du inte ska tillsätta någon vätska – sillen vattnar sig och lagen bildas av sig själv. Sillen ska så kallt i 1-2 dygn innan den serveras. Servera den på julbordet, eller som lunch med potatis och knäckebröd under någon av juldagarna!

 

God jul alla bloggläsare!

$
0
0

Nu är det bara ett par dagar kvar till jul och Matbloggen tar en liten paus över julen. I mellandagarna är jag tillbaka med tips på en riktigt god nyårsmeny för alla plånböcker! En riktigt god jul tillönskas alla bloggläsare!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyårsmeny för alla plånböcker

$
0
0

Nu närmar sig nyårsafton – ännu en festlig kväll och ett tillfälle att fira med god mat och något gott att dricka. Men det är inte alla som har möjlighet att följa matmagasinens menyer, med pilgrimsmusslor, oxfilé och andra lyxiga råvaror – för de flesta är både jul och nyår en tid då plånboken blir extra ansträngd och då det blir viktigare än vanligt att försöka hålla i hushållskassan. Därför har jag satt ihop en nyårsmeny som passar även de tunnaste plånböcker. Billigt och lättlagat men lyxigt gott!

Matbloggens nyårsmeny 2013

Den här menyn är tänkt för 4 personer men det går givetvis alldeles utmärkt att halvera eller dubbla receptet.

Förrätt

Tomatbruschetta med vitlök

4 skivor vitt bröd

4 tomater

2 vitlöksklyftor

olivolja eller annan matolja

lite balsamvinäger eller vanlig vinäger

salt

torkade örtkryddor av valfri sort, t ex oregano eller basilika

Gör så här: Hacka tomaterna, blanda dem med finhackad vitlök och blanda med olja, vinäger, salt och örter. Rosta brödet och fördela tomaterna på brödskivorna.bruschetta

____________________________________

Varmrätt

 Citrondoftande färsbiffar med ugnsbakade potatishalvor 

400 g fläskfärs eller blandfärs

saften av 1 citron

salt och vitpeppar

Gör så här: Blanda färsen med salt och generöst med vitpeppar. Platta till biffar i lagom storlek och stek i smör eller olja. Droppa citronsaft över biffarna och servera med potatishalvor och valfri sallad, gärna också lite oliver och kanske en klick yoghurt.

Potatishalvorna bakar du i 200 graders ugnsvärme i ca 30 minuter. Skrubba dem noga (du behöver inte skala), skär ett kryss i potatisen och pensla med lite olja eller smält smör. Strö salt och ströbröd över och baka tills de blivit mjuka inuti och fått vacker färg.

__________________________________________________________

Dessert

Apelsinsallad

Apelsinsallad blir en fin avslutning på nyårsmiddagen

Apelsinsallad blir en fin avslutning på nyårsmiddagen

Apelsinerna är inte bara billiga så här års, de är dessutom väldigt goda. Den här fräscha apelsinsalladen kommer garanterat att ge festmiddagen en fin avrundning. Vill du kan du servera med vispad grädde eller krämig grekisk yoghurt.

6 apelsiner

3 msk socker, gärna råsocker

1 dl koncentrerad apelsinsaft (färskpressad)

½ dl vatten

Gör så här: Skala apelsinerna med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Rör ihop sockret med apelsinsaften och vattnet. Blanda det med apelsinerna och låt fruktsalladen stå kallt fram till servering.

Drycker

Isvatten är en utmärkt dryck både till middagen och till tolvslaget - särskilt om du serverar det med frukt- eller gurkskivor i!

Isvatten är en utmärkt dryck både till middagen och till tolvslaget – särskilt om du serverar det med frukt- eller gurkskivor i!

Har du inte möjlighet att välja ett mousserande vin (eller om du vill dricka alkoholfritt) så välj vanligt vatten. Med massor av is och tunna skivor av citrusfrukter, gurka eller äpplen får du en härligt läskande dryck som passar lika bra till som till skålen vid tolvslaget! Fyll gärna flera tillbringare med vatten som du smaksätter med olika frukter för en härligt lyxig känsla! 

Förslag på snacks

Rostade kikärter

Sätt ugnen på 175 grader. Häll av en burk konserverade kikärter och skölj ärterna i kallt vatten. Låt dem rinna av och torka sedan med ren kökshandduk. Blanda ärterna med några matskedar matolja av valfri sort och salta.  Bred ut på en plåt och rosta i ugnen i ca 30 minuter. Passa ordentligt så att ärterna inte blir brända.

Gurksandwichar

Gurksandwichar tipsade jag om tidigare i år, som tillbehör till ett klassiskt afternoon tea. Självklart passar de lika bra som tilltugg på nyårsfesten! Du behöver vitt formbröd (varje skiva med kanten bortskuren, samt delad i trekanter), smör, tunna gurkskivor och lite salt. Hyvla gurkan och lägg den på en tallrik med salt en stund så den ”vattnar ur sig” – beräkna ca 3-4 gurkskivor per sandwich. Bred smör på hälften av brödskivorna och lägg sen på gurkan. På med en brödskiva och tryck ihop. Förvara snittarna kallt före servering.

Ostkex

Har du kvar av julosten? Använd dem i de här goda kexen!

Har du kvar av julosten? Använd dem i de här goda kexen!

Ostkex är alltid gott och de här bakar du enkelt av sånt som du förmodligen redan har hemma i kyl och skafferi. Du behöver:

100 g rumsvarmt smör

1½ dl riven ost av valfri sort (julost passar fint här!)

2½ dl vetemjöl

1 äggula

1 msk krydda, t ex paprikapulver, torkad basilika, spiskummin…

Gör så här: Rör smöret poröst. Tillsätt osten, mjölet och ägget och blanda till en deg. Forma degen till en rulla, ca 5 cm i diameter, och vira in i plastfolie. Låt vila allt 1-2 timmar och ta sedan fram den och skär den i ½ cm tjocka skivor. Lägg på plåt och grädda i 175 grader ca 10 minuter. Låt kallna på plåten.

nyår2

17 mars – och idag är alla irländare…

$
0
0

PatrickIdag är det St Patrick’s Day – Irlands nationaldag! St Patrick är Irlands nationalhelgon, och den som körde ut alla ormar från Irland när det begav sig. Nåja, vad man nu tror om den saken är St Patrick’s Day väl värt att fira, tycker jag. Så idag blir det irländsk köttgryta och lyxigt potatismos, serverat med Guinness, samt gröna cupcakes till kaffet…

Guinness Beef Stew

1 kg nötkött i bitar

2 hackade gula lökar

2 krossade vitlöksklyftor

½ dl vetemjöl

2½ dl köttbuljong

2½ dl Guinness

2 skivade morötter

2 lagerblad

1 kvist färsk timjan eller oregano

svartpeppar

1-2 dl halverade kärnfria katrinplommon (kan uteslutas)

hackad persilja till garnering

smör eller olja att bryna lök och kött i

beefstew1Gör så här: Bryn löken gyllenbrun i en stekpanna. Tillsätt de krossade vitlöksklyftorna och fräs någon minut. Ta upp lökröran och låt rinna av på hushållspapper.

Bryn sedan köttet på stark värme i en stor gryta (gärna en järngryta). Sänk värmen och rör ner vetemjölet tills allt kött är täckt. Tillsätt buljongen lite i sänder och rör om tills du får en slät och tjock sås. Tillsätt så Guinness och rör om tills det börjar sjuda. Häll då i lökröran, morötterna, lagerblad, kryddkvist och svartpeppar och rör om ordentligt.

Låt grytan sjuda utan lock i ca 1½ timme. Rör om då och då så att det inte bränns vid. Grytan är färdig när såsen reducerats och tjocknat. Servera med Champ, samt ett glas Guinness.

Champ

Ett härligt potatismos som är en verklig klassiker i det irländska köket! Servera med en klick smör på toppen.

Skala och koka 1½ kilo potatis. Sjud 3 dl mjölk eller gräddmjölk med 200 g finhackad vårlök i 5-10 minuter. Häll av potatisen och mosa den, och rör så ner mjölk-och-lökblandningen samt 3 msk smör. Salta och peppra och servera med en smörklick på toppen av varje portion.

Saint Patrick’s Day Cupcakes

Muffins:

100 g smör

2 ägg

2 dl strösocker

2½ dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

4 msk kakao

1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

100 g smör

(vaniljkräm som fyllning)

Topping:

200 g färskost av philadelphiatyp

30 g smör

3-4 dl florsocker

1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

grön karamellfärg

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt mjölet blandat med bakpulver, vaniljtillsats och kakao. Fördela smeten i muffinsformar – fyll varje form till tre fjärdedelar – och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter.

Låt muffinsarna kallna helt. Skär av en liten topp och fyll med vaniljkräm (från marsanpulver eller färdig tjockflytande vaniljsås i tetra). På med locket och spritsa på topping. Garnera med valfritt strössel, gärna chokladströssel, eller flisade pistaschnötter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Currylax, skånsk sill och härlig lingonparfait på påskbuffén

$
0
0

Idag skriver vi Skärtorsdag, och nu är vi inne i påsktiden. Jag hoppas du har hittat till mina påskrecept från förra året? Här kommer fler, med lax och skånsk sill i centrum – och givetvis några underbara desserter som passar fint just till påsk.

Currylax med broccoli

600 g laxfilé

200 g färskost

200 färsk broccoli (kan ersättas med blomkål)

2 tsk curry

1 msk rapsolja

70 g babyspenat

1 tsk salt

svartpeppar

Dressing

1 msk pressad citronsaft

2 msk rapsolja

1 tsk honung

½ tsk salt

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Dela laxen i portionsbitar, salta och peppra och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Skär ett snitt i mitten på varje bit så att du får en ficka. Lägg i färskosten.

Dela broccolin i mindre bitar på längden. Strö på salt och peppar och lägg dem på plåten. Häll över lite olja och stek i mitten av ugnen 15-20 min. Blanda ingredienserna till dressingen. Lägg spenat och broccoli på ett fat och häll på dressing. Lägg blandningen på laxen och servera varm eller ljummen, som en del av en buffé eller med ris.

Skånsk kryddsill

Den skånska sillen är berömd i hela Europa, och de skånska sillrecepten är förstås något alldeles extra. Jag serverar ofta Brantevikssill på mitt julbord, men den passar förstås minst lika bra på påskbuffén! Receptet på den här underbara kryddsillen har jag fått från min svärmor som i sin tur fick den från sin skånska svärmor… Så går recept i arv i generationer – visst är det härligt!

600 g urvattnade sillfiléer (eller 2 burkar inläggningssill)
1 liter vatten
1 dl ättiksprit 12 %
1 tsk salt

Kryddblandning

2 msk salt
2 tsk kryddpeppar (krossad)
1 tsk malda kryddnejlikor
4 msk socker
1 lagerblad

Gör så här: Skölj sillfiléerna och lägg dem i ättikslagen över natten, eller ca 12 timmar. Ta upp sillen ur lagen och låt den rinna av. Varva sill och kryddblandningen i en glasburk eller rostfri skål. Låt stå kallt i minst ett dygn innan servering.

Krämig sill i dill

Ooo… denna sillinläggning är så otroligt god! Dessutom går den snabbt som ögat att laga till, eftersom man i receptet använder 5-minuterssill. 

1 burk 5-minuterssill

½ rödlök

2 dl Creme Fraiche

1 msk majonnäs

1dl finklippt dill

½ tsk ättiksprit 12 %

1 tsk strösocker

1 krm vitpeppar

Gör så här: Skölj sillen och skär filéerna i 2 cm breda bitar och skiva rödlöken tunt. Blanda Creme Fraiche med majonnäs, dill, ättiksprit, socker och vitpeppar. Vänd ner rödlök och sill och låt stå i kyl ett par timmar innan servering.

Skånsk ättiksill

Den här sillen är en av mina favoriter och jag serverar den inte bara till påsk utan gärna också på midsommar. Du behöver:

500 g färska strömmingsfiléer
1 tsk salt
2-3 gul lök
1-2 msk strösocker
2½ msk ättiksprit 12 %
4 dl vatten
Smör att steka i

Gör så här: Stek strömmingsfiléerna, krydda med lite salt och lägg dem i en form som är vacker att servera ur. Bryn löken med socker, ättiksprit och vatten och koka upp. Häll den varma lagen  över den stekta sillen. Kyl över natten.

Självklart vill man ha en god dessert under påskhelgen också! Här är ett par av mina favoriter:

Febes fluffiga äggvåfflor

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADe här makalöst goda äggvåfflorna gräddar min väninna Febe gärna. Serveras gärna med en ”rosa röra” av vispad grädde blandad med rårörd lingonsylt.

Vispa 7 ägg och 1 dl strösocker poröst i en bunke. I en annan bunke blandas 4 dl vetemjöl2 tsk bakpulver3-4 dl röd mjölk och 2-3 dl vispgrädde (6 dl sammanlagt).

Blanda alltsammans och vispa till en slät smet. Grädda och servera som dessert eller till påskens kaffe med sylt och vispad grädde eller med ”rosa röra!.

Ice Cream Soda

ice cream soda2Ice Cream Soda är en klassisk amerikansk dessert – en blandning av glass och milkshake skulle man kunna säga. Passar perfekt under påsken! Receptet är anpassat för 4 personer men är lätt att dubbla eller halvera eller vad man nu önskar.

8 glasskulor av valfri smak

2 dl vispgrädde

1 dl mineralvatten

Cocktailbär

(ev färska bär)

Gör så här: Vispa grädden hårt. Skopa upp glass i fyra höga glas eller snygga glasburkar och tillsätt ev lite frukt eller bär. Fyll på med mineralvatten och toppa med grädde och ett cocktailbär. Servera med sked och sugrör!

Febes läckra lingonparfait 

Som alla förstår är min vän Febe en hejare på att laga goda desserter. Den här glassen är härligt sötsyrlig med klassiska svenska smaker – och en skvätt gin ger extra lyxig touch åt och särskilt fin konsistens. Frys in den i portionsformar – och frys in några extra i exempelvis gamla väldiskade creme fraiche-askar; suveränt att ta fram någon gång när sötsuget sätter in och man vill ha något riktigt gott mitt i vardagen!

5 äggulor

5 dl vispgrädde

1 dl florsocker

2-2½ dl rårörda lingon

1-2 msk gin

Gör så här: Vispa ägg och florsocker pösigt. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i äggsmeten. Rör varsamt ner lingonen och smaka av med en liten skvätt gin. Frys några timmar eller över natten och ta fram ca 3o-40 minuter före servering. Ät och njut!lingonparfait

En riktigt Glad Påsk tillönskas alla bloggläsare!


Välkommen Valborg!

$
0
0

Denna vecka är det Valborgsmässoafton. Jag tycker det är lika magiskt varje år. Hur kallt det än må vara på Valborg (och det är ofta kallt, i alla fall här i Stockholm) så känns det ändå att våren har anlänt. Att gå ut och titta på majbrasan, höra vacker vårsång, njuta av den ljusa kvällen… Ja det är något väldigt speciellt, det. valborg3

Mina föräldrar gifte sig förresten på Valborgsmässoafton. Året var 1952 och de var 26 och 24 år gamla. Nu är båda borta, men de lever kvar i mitt hjärta och vid den här tiden på året tänker jag alltid lite extra mycket på dem. Så är det ju, sorgen går över men saknaden finns alltid där, även om man kan hantera den allt bättre med tiden.

Valborgsmässoafton till ära vill man givetvis äta något gott. Här är ett förslag på en Valborgsmeny som är lätt att tillaga och som passar alla plånböcker. Menyn är lagom för 4 personer.

Matbloggens Valborgsmeny

Förrätt

Skånsk sillamacka

Sill är en skånsk klassiker, det finns säkert lika många sillrecept som det finns skåningar… Det här är en förenklad variant där jag använder färdiginlagd sill av valfritt slag. Själv gillar jag senapssill på den här smörgåsen, men det är en smaksak.

4 skivor skånsk kavring

4 vackra salladsblad

4 kokta, kalla potatisar

16 sillbitar

dill

Gör så här: Bred lite smör på brödskivorna. Skiva potatisen i rätt tunna skivor och fördela på smörgåsarna. Fördela sillbitarna på bröden och toppa med dillkvistar.

Huvudrätt

Korianderkyckling

Kyckling är tradition på Valborg, och det här är en spännande och mycket smaklig variant som kan serveras antingen med luftigt ris eller stekt potatis. Servera en fräsch sallad till.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA1 stor kyckling 

2 gula lökar 

1-2 tsk hel spiskummin 

1 finhackad chilifrukt

1 knippa färsk koriander

1 knippa färsk persilja

1 hönsbuljongtärning + 2-3 dl vatten

salt och peppar

rapsolja

Gör så här: Dela kycklingen i portionsbitar och fräs på medelstark värme i olivolja. Låt även spiskummin och chili fräsa med. Efter några minuter tillsätter du även löken. Fräs tills löken blivit gneomskinlig och kycklingen fått färg, och smula sedan buljongtärning. Fyll på 2-3 dl vatten samt finklippt koriander och persilja. Låt koka minst en timme, gärna längre, och smaka av med salt och peppar. 

Tips! Det går också bra att använda färdigstyckade kycklingdelar.

Dessert

Skånsk lingonsviss med ”spettekaksmaränger”

Det här är en ljuvlig efterrätt, godare än vanlig marängsviss. Gör ”spettekaksmarängerna” dagen innan. När de väl är färdiga går allt i ett huj! 

Spettekaksmaränger (falsk spettekaka)

2 äggulor

½-1 msk vatten

4 dl florsocker

½ tsk bakpulver

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en skål och vispa smeten så vit och pösig du kan, helst med elvisp. Klicka sedan ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen på 125 grader tills kakorna har fått ljusgul färg. Låt kallna på plåten och förvara i kakburk.

Sviss

12 ”maränger”

4 dl vispgrädde

2 dl rårörda lingon eller 2 dl frysta, upptinade lingon + 3 msk strösocker

chokladsås

Gör så här: Vispa grädden hårt och blanda den med rårörda lingon. Använder du frysta lingon rör du ihop dem med sockret innan du blandar ner dem i grädden. Varva lingongrädde och maräng i en vacker serveringsskål (eller 4 portionsskålar) och ringla lite chokladsås över.

Tips! Gör din egen chokladsås, det blir både godare och billigare. Blanda bara 1 dl kakao med 1 dl strösocker och 1 dl vatten i en liten kastrull, koka upp och låt puttra på svag värme tills den tjocknar.

lingon

Förra årets Valborgsmeny hittar du här!

Trevlig Valborg!

Lättbakad hallontårta till Nationaldagen

$
0
0

Visst vill man ha tårta till kaffet på nationaldagen? Det här är en härlig som är lätt att göra och som smakar himmelskt. Vill du ha den vegansk kan du bara byta ut vispgrädden mot ett veganskt alternativ.

Hallontårta

100 g smör
3 msk honung
3 dl havregryn
2 msk vatten
2 dl vetemjöl

Fyllning

5 dl hallon (eller andra bär)
500 g keso
skalet av 1 citron eller lime

Garnering:

2 dl vispad grädde (eller veganskt alternativ)
hallon

IMG_1525Gör så här: Smält smör och honung. Blanda i havregrynen och låt smeten svalna. Tillsätt vatten och mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt vila kallt i minst 30 minuter och dela den sedan i tre delar. Kavla varje del till en botten direkt på bakplåtspapper och grädda ca 10 minuter på 175 grader. Låt kallna.

Mosa keson tillsammans med hallonen men spara lite bär till garnering. Rör också ner citrusskal. Fördela hälften av kesoröran på en botten, lägg på botten nummer två och bred ut resten av fyllningen. Täck med botten nummer tre och täck med vispad grädde och hela hallon.

Trevlig nationaldag!

PS. Du glömmer väl inte att det är pingst denna helg också? Den här underbara ”valborgslaxen” blir en finfin pingstmeny!

Alla helgons dag – Alla själars dag

$
0
0

Idag firar vi Alla helgons dag – den dag på året då vi minns de nära och kära som gått före oss. Inte ens reformationen, med en bestämd Gustav Vasa i spetsen, kunde förmå svenskarna att överge denna tradition och undra på det – alla människor behöver åtminstone en dag av lågmält vemod som vigs helt åt de döda. Hur skulle vi annars orka gå vidare när vi mist någon vi älskar? Vare sig vi tror på ett liv efter detta eller ej så känns det fint att gå till en grav eller en minneslund, tända ett ljus och minnas de ljusa stunderna.

Just i år firar vi den dessutom på alldeles rätt datum – det vill säga den 1 november. Annars föreskriver ju almanackan att Alla helgons dag ska firas den första helgen i november, så det kan spänna ända till den 5 eller 6 november någonting.

I den katolska tron firas också Alla själars dag – en vacker tradition som vi tyvärr övergett. Just detta att man först firar helgonen den 1 november – sedan firar man alla de andra dagen därpå, den 2 november.

Själv kommer jag att tända ett ljus i minneslunden för mina älskade föräldrar idag. Jag önskar er alla en högtidlig och minnesvärd Alla helgons dag.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trevlig Mårtensafton!

$
0
0

Idag är det Mårtensafton, den kväll som firas i anslutning till Mårtensmäss den 11 november. Numera firas den här dagen nästan ingenstans i Sverige men just i Skåne hålls traditionen levande och det är verkligen fantastiskt.

Den traditionella menyn för dagens middag är förstås svartsoppa, gås och skånsk äppelkaka, men det är faktiskt inte en jättegammal mattradition. Menyn skapades faktiskt först i mitten av 1800-talet, av en krögare i Stockholm. Dessförinnan åt man vanligtvis lutfisk till förrätt och risgrynsgröt om dessert. Men den nya menyn blev populär och spred sig snabbt utanför huvudstadens gränser och idag är det kanske den mattradition som förknippas allra starkast just med Skåne.

Allt eftersom det blev mer och mer ovanligt att hålla gäss i landets övriga delar försvann traditionen mer och mer, men i Skåne lever den kvar och tack för det! Det finns ju inte mycket som går upp emot en klassisk mårtensmiddag!

Den som vill laga en klassisk mårtensmiddag hittar recepten här.

Vill du göra det lite enklare för dig? Prova då min alternativa mårtensmiddag med helstekt kyckling och äppelkompott.

Trevlig Mårtensafton!

 

 

 

Viewing all 12 articles
Browse latest View live